tiistai 29. tammikuuta 2013

Tapaus: Halpa kiinalainen

Voiko halvalla saada hyvän älypuhelimen? Tavallaan. "Hyvä" on aina suhteellinen käsite. Minulla on nyt ollut reilun vuoden omistuksessa Huawei Ideos X5, kiinalainen Android-puhelin, joka on jossain vaiheessa keikkunut mm. Elisan myydyimpien puhelimien listalla. Puhelin maksoi ostettaessa reilusti alle 100 euroa. Puhelin on minulla toimittanut varapuhelimen virkaa, esimerkiksi Nokia N9:n jälkeen olen käyttänyt kyseistä Kiinan ihmettä jo pari kuukautta.

Paketista otettaessa puhelimessa oli sisällä vanha Android 2.2. Huawei tarjoaa puhelimeen virallisen 2.3 päivityksen, jossa tulee mukana mm. uudistettu launcher. Puhelimen vitsi on kuitenkin erittäin helppo muokattavuus. Roottaus ja custom romin asennus on helppoa, eikä kyseisiä toimenpiteitä ole mitenkään Huawein taholta estetty. XDA Developersin hieman jo hiipuneella Ideos X5 -foorumilla on kehittäjiä, joiden ansiosta puhelimeen on mahdollista asentaa Android 4.0.4 tai jopa uudempi 4.1 versio. Itselläni on em. foorumilta asennettu 4.0.4 rom ja puhelimen kellotaajuudeksi on asetettu n. 1516MHz. Näiden muutosten ansiosta tämä halpa kiinalainen on yllättävän käyttökelpoinen älypuhelin. Useat pelit toimivat mukisematta ja nettisurffailukin sujuu ihan kohtalaisesti. Sovellukset aukeavat huomattavasti nopeammin kuin aiemmin käytössäni olleessa Nokia N9:ssä.

Halvalle hinnalle on tietenkin selitys. Puhelin on kokonaan muovia, eikä edes näytössä ole käytetty lasia. Kosketusnäyttö ei yllä muutenkaan kosketuksen rekisteröinnin tarkkuudessa kalliimpien puhelimien tasolle. Huawei on jättänyt puhelimen virallisesti Android versioon 2.3, ja sekin sisältää melko paljon bugeja. Puheluiden äänenlaatu ei ole paras mahdollinen, ja omassa yksilössäni kaiutin särisee hieman. Kamera on sekin luonnollisesti melko surkea, salama siitä sentään löytyy. Puhelinta on kuitenkin hyvä pitää kädessä mattapintaisen takakuoren ansiosta.

Jos on valmis hieman perehtymään asiaan, niin ainakin tästä kyseisestä Kiinan ihmeestä on mahdollista saada ihan toimiva älypuhelin naurettavan halpaan hintaan. Ilman säätämistäkin tämä rökittää isompien valmistajien (Samsung, HTC) useimmat halvat älypuhelimet mennen tullen, jo pelkästään tehokkaamman prosessorin ja suuremman resoluution (800x480) ansiosta.

En kuitenkaan suosittele varauksetta enää hankkimaan juuri tätä mallia, koska Huawei (ja muut valmistajat) ovat tuoneet jo uusia ja parempia halpiksia markkinoille. Tämän jutun tarkoituksena on pohtia, että onko halvalla mahdollista saada hyvää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti